Beweegpark Dinkelloo

Woensdag 10 november is het “Beweegpark Dinkelloo” officieel geopend. Het betreft hier een bewonersinitiatief van verschillende groepen mensen en organisaties die gezamenlijk zorg hebben gedragen voor de realisatie hiervan.

Voor de ontstaansgeschiedenis van de Beweegtuin Denekamp gaan we terug naar de Vitalyclub Denekamp (een groep 50 plussers die samenkomen om te bewegen in de publieke ruimte). Vanuit hen is de wens ontstaan om een beweegtuin te realiseren. Deze wens is uitgegroeid tot een enthousiaste club mensen en organisaties die samen de schouders eronder hebben gezet en wat is uitgegroeid tot een ‘beweegpark’. Er komt steeds meer aandacht voor de positieve effecten van blijven bewegen. Het zorgt ervoor dat mensen sneller genezen van blessures, minder kans op depressie en beter in hun vel zitten.

Het ontwerp van het park is in april 2021 aan de buurtbewoners gepresenteerd:

“een plek in het hart van Denekamp waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten,
sporten en spelen. Zo hebben scholen toegang, kunnen buurtbewoners initiatieven ontplooien, kinderen spelen en groepen mensen sporten. Vanuit het park is ook
een doorgang gecreëerd naar het Kulturhus en richting het zwembad”.

Het wordt een zo duurzaam mogelijke ontmoetingsplek voor jong en oud in een parkachtige setting met rijke geuren en kleuren. Daarnaast zullen er voedselelementen geplant worden waar iedereen van kan genieten en proeven.

Dit Beweegpark richt zich op ontmoeten, actief genieten en bewegen voor jong en oud in en bij een voedselbos. Gezondheid van lijf en leden en voedsel uit de natuur gaan hier goed samen. Er zijn beweegtoestellen, een calisthenics parcours, avontuurlijke speelplekken voor kinderen en er zijn spelelementen. Dit alles is verbonden met wandelpaden en (picknick) banken.

Beweegpark is een onderdeel van Dinkelloo, een samenwerking van verschillende voedselbos locaties in Dinkelland. De thema’s van deze voedselbossen zijn gebaseerd op de randvoorwaarden die leiden tot vitaliteit, diversiteit en duurzaamheid voor mens en natuur :
• Beweegpark aan de Molendijk, met activiteiten gecoördineerd door Kulturhus Denekamp
• Landschapstuin museum Natura Docet (biodiversiteit en bosschool)
• Bijentuin Imkervereniging het Goor (bestuiven, bloeien en oogsten) Dinkelloo verwijst naar verschillende plekken in Dinkelland waar ‘bos' en ‘bestaan' verenigd worden.

Een loo of lo is een historische benaming voor een open plek in een loofbos of een bosje op hoge zandgrond, waar een akker kon zijn of vee geweid werd. Zo was een loo verweven met het bestaan van de (pre)historische mens. Deze plek is van en voor u. Zorg hier samen lekker voor de natuur. Laat hier echter geen honden uit, omdat dit het ecosysteem van dit voedselbos kan schaden. Heb respect voor elkaar, voorkom overlast en hou deze plek schoon


Kortom een plek voor iedere inwoner van Denekamp!